5 gouden tips voor een proefrit met de auto
Heb je een tweedehands wagen op het oog, maar heb je schrik om bedrogen te worden door de verkoper? Een proefrit met de auto is dan een ideale manier om een beeld te krijgen van wat je koopt. Wij geven je 5 gouden tips om zoveel mogelijk informatie te halen uit een proefrit.
Mooie auto gezien? Neem dan allereerst contact op met de verkoper om een afspraak te maken voor een proefrit. Als de verkoper een proefrit zou weigeren, moeten er al alarmbellen beginnen rinkelen en kan je best van de verkoop afzien. Zonder proefrit weet je immers niet wat je in huis haalt.
1. De passagier met autokennis
Ken je iemand die verstand heeft van auto’s? Nodig hem/haar dan zeker uit om mee te rijden tijdens de proefrit. Een kennis uit een garage of een automonteur is in dit geval goud waard. Hij/zij ziet én hoort onmiddellijk wat jou misschien niet eens opvalt. Een versleten tandriem, een kapotte cilinderkopdichting of een wel erg roestige uitlaat. Gebreken die je beter kan weten vóór je de auto koopt. Bovendien kan je passagier op geluiden en andere details letten tijdens de proefrit, terwijl jij je op het verkeer focust.
2. Plan je proefrit
Teken vooraf de route al uit, liefst met verschillende soorten wegen en snelheden. Een stuk snelweg, door de bebouwde kom, een kasseienweg… Zo merk je direct hoe de auto in elke situatie reageert. Op de snelweg hoor je door het gladde wegdek misschien niets, maar ook op de kasseien mag er niets rammelen. Kies liefst een dag waarop het niet regent, zo raak je minder snel afgeleid. Hou ook rekening met het moment van de dag waarop je de proefrit maak. Je vermijdt best de drukke ochtend- en avondspits, ideaal zou een tijdstip tussen 10 u. en 14 u. zijn omdat er dan meer licht is buiten. In het licht vallen eventuele defecten ook veel meer op.
3. Een eerste inspectie
Voor je begint te rijden, kan je al een eerste test uitvoeren terwijl de auto nog stilstaat. Vraag zoveel mogelijk aan de verkoper en laat hem van alles demonstreren. Bedien zelf ook alle knoppen en hendels. Werkt alles zoals het zou moeten? Kijk goed naar alle verlichting van de auto: remlichten, voorlampen, achterlichten, richtingaanwijzers en lampjes in de auto. Probeer zeker ook de auto eens te starten op een koude motor, normaal gezien moet dit ook lukken. Schrijf onmiddellijk alle defecten die je vindt op, je kan er ook snel een foto van maken. Zo kan je later niet verantwoordelijk worden gehouden voor problemen die er al waren. Als de wagen niet veilig lijkt om mee te rijden, zie dan van de proefrit af.
4. Tijdens het rijden
Het is handig om voordat je een proefrit met de auto gaat maken een checklist op te stellen met de belangrijkste punten waaraan de auto volgens jullie moet voldoen. Je passagier kan de checklist dan tijdens de rit afvinken. Benieuwd wat er op een checklist kan staan?
Neem ook gerust je tijd tijdens de proefrit. Misschien voelt het raar om langer dan tien minuten een auto te testen, maar gemiddeld duurt een proefrit een dik half uur. Overleg de tijdsduur van de proefrit altijd met de verkoper: als die aandringt op een korte rit, zou er wel eens een probleem met de auto kunnen zijn. Probeer dus altijd zo veel mogelijk de tijd te nemen om de auto te leren kennen.
5. Documentatie verzamelen
Tot slot rest er nog een administratief taakje: nakijken of het papierwerk volledig is. Vraag zoveel mogelijk informatie aan de verkoper: wanneer was de laatste reparatie? Was er recent nog een groot onderhoud? Een goede verkoper zal je met plezier van alle documentatie voorzien. Alles in orde? Dan rest er nog maar één ding: genieten van je nieuwe auto!