Auto verkocht? Dit staat er in de verkoopovereenkomst
Als u bij een handelaar een nieuwe of tweedehands auto aankoopt, zal u altijd een verkoopovereenkomst ontvangen. Daar kan u best een voorbeeld aan nemen wanneer u zelf uw wagen verkoopt.
Een verkoopovereenkomst bevat contactgegevens van de verkoper en de koper en alle informatie over de verkochte wagen, zoals merk, model, kilometerstand, chassisnummer, datum eerste inverkeerstelling, inschrijvingsbewijs en geldigheidsdatum van het keuringsbewijs. Al die documenten dienen trouwens meegegeven te worden met de koper.
Belangrijk is ook om alle bijzonderheden van het voertuig, zoals schade, te vermelden op de verkoopovereenkomst. Uiteraard staat ook de prijs vermeld en wordt de overeenkomst door beide partijen getekend.
Na invulling en ondertekening van de verkoopovereenkomst bent u klaar om afscheid te nemen van uw tweedehandsauto. Maar waarom is al die administratie nu eigenlijk nodig?
Wettelijke overeenkomst
Een verkoopovereenkomst geldt als een wettelijk document. Door alles vast te leggen in een document, heeft u altijd een bewijs, mocht er een probleem optreden na de verkoop. Geen zorgen, u hoeft geen beroep te doen op een advocaat of notaris om uw auto te verkopen. U mag de verkoopovereenkomst zelf opstellen. Online zijn er heel wat voorbeelden te vinden die u daarbij kunnen helpen.
Welke documenten?
Hierboven hebben we al opgesomd welke informatie er op de verkoopovereenkomst vermeld moet worden. Met bovenstaande gegevens hebt u een stevige basis. U kan er natuurlijk altijd zelf voor kiezen om extra gegevens over de wagen toevoegen, zoals het type brandstof, de kleur, de uitvoering, …
Vergeet bij de verkoop zeker niet de documenten van de wagen mee te geven met de koper. Om te vermijden dat u een document over het hoofd ziet, kan u een checklist toevoegen aan de verkoopovereenkomst. Tijdens de verkoop kan u die lijst samen met de koper overlopen en elk document afvinken. Hieronder vindt u een lijst van de documenten die u niet mag vergeten:
· inschrijvingsbewijs: geel/grijs document bestaande uit twee delen
· gelijkvormigheidsattest of certificaat van overeenstemming: attest dat door de constructeur meegeleverd wordt
· formulier “aanvraag tot inschrijving van een voertuig” of het roze formulier
· keuringsbewijs of groene kaart
· keuring voor verkoop en het bijbehorende tweedehandsrapport
· Car-Pass: document dat de kilometerstand van je wagen bevestigt
· handleidingen die bij de wagen horen
· onderhoudsboekje
Nieuwe automodellen hebben niet altijd een onderhoudsboekje. Het onderhoud wordt digitaal bewaard op de sleutel. In dat geval is het niet mogelijk en dus ook niet nodig om een onderhoudsboekje af te geven, al kan het wel handig zijn om alle documentatie over eventuele herstellingen en onderhoud ook nog eens apart bij te houden. Op die manier kan u een geïnteresseerde koper meteen alle belangrijke info over de wagen tonen.
Let er ook goed op dat u beide delen van het inschrijvingsbewijs meegeeft. Standaard ligt een deel in de auto en moet het tweede deel thuis bewaard worden.
Keuring voor verkoop
Als u uw auto aan een particulier verkoopt, is een keuring voor verkoop of tweedehandskeuring verplicht. Er zijn twee types tweedehandskeuring: de visuele keuring en de volledige keuring. Een visuele keuring vindt plaats wanneer uw auto minder dan twee maanden voor de verkoop al een volledige keuring heeft ondergaan en daarvoor een groene kaart heeft ontvangen. In alle andere gevallen wordt er automatisch een volledige tweedehandskeuring voorzien.
Na de keuring voor verkoop ontvangt u het tweedehandsrapport van uw wagen en de Car-Pass. De Car-Pass is verplicht en vermeldt de kilometerstand van de wagen. De bedoeling van de Car-Pass is om kilometerfraude tegen te gaan.
Auto verkopen aan een handelaar
U leest het: er komt heel wat kijken bij de verkoop van uw auto. U kan een deel van de verkoop vereenvoudigen door aan een autohandelaar te verkopen. In dat geval is een keuring voor verkoop, inclusief de Car-Pass, niet nodig. Al de andere documenten die hierboven vermeld worden, moeten wel nog afgeleverd worden en ook een verkoopovereenkomst blijft nodig. Daarvoor kan u natuurlijk beroep doen op de autohandelaar aan wie u uw auto verkoopt. Hij heeft ongetwijfeld een modelcontract dat hij gebruikt in dergelijke situaties.
Verkoopovereenkomst via ikwilvanmijnautoaf.be
Voelt u zich niet op uw gemak met al die administratie? Dan kan u overwegen om uw auto aan te melden op een verkoopsite, zoals ikwilvanmijnautoaf.be, en de verkoop volledig te laten regelen door professionals. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen, is uw auto online registreren en een aantal duidelijke foto’s toevoegen. De zoektocht naar een koper en de onderhandelingen over de prijs verlopen dan volledig via de website. U hoeft daar verder geen tijd in te steken.
Wanneer u met een autoverkoopsite werkt, ontvangt u een verkoopovereenkomst. Ook daarvoor hoeft u niets te doen. De verkoopovereenkomst komt pas tot stand wanneer u een bod geaccepteerd heeft. De overeenkomst is bindend, wat wil zeggen dat u gegarandeerd de prijs zal ontvangen die werd afgesproken – tenzij uw wagen sterk afwijkt van de beschrijving die u gegeven heeft.
Via een website zoals ikwilvanmijnautoaf.be verkoopt u aan een autohandelaar en moet u dus ook geen keuring voor verkoop voorzien. U moet wel nog steeds alle documenten die bij de auto horen, zoals het inschrijvingsbewijs en het gelijkvormigheidsattest, afleveren.