Belgen durven bandendruk niet te meten
Veel Belgen durven hun bandendruk niet zelf te meten, terwijl de bandendruk toch maandelijks gecontroleerd zou moeten worden. Om Belgen te sensibiliseren dat ook effectief maandelijks te doen, start het BIVV half november met een campagne.
Uit een onderzoek dat het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, of het BIVV, uitvoerde in opdracht van Recytyre, een bedrijf dat autobanden recycleert, blijkt dat 8 op de 10 Belgen niet of niet genoeg naar de bandendruk kijkt. De voornaamste reden daarvoor is dat bestuurders schrik hebben hun banden volledig leeg te laten lopen tijdens de controle. Daarom laten ze de bandendruk vaak enkel tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt door de garagist controleren. Een keer per jaar de bandendruk controleren in plaats van maandelijks is echter veel te weinig.
300 euro besparen
Half november begint het BIVV samen met Federauto, Touring en Total een campagne om bestuurders te wijzen op het belang van een goede bandendruk. Op die manier zouden bestuurders tot 300 euro per jaar kunnen besparen. Dat komt doordat een slechte bandendruk ervoor zorgt dat de banden sneller verslijten en het verhoogt de kans op een klapband. Bovendien verbruikt een auto meer als de bandendruk niet in orde is, waardoor dus ook de benzinekosten stijgen.
Zelf controleren
Tijdens een onderhoudsbeurt in de garage kijkt de garagist standaard wel de bandendruk na, maar bestuurders hoeven niet telkens naar de garage te gaan om de bandendruk te meten, want dat kunnen ze ook zelf. De bandendruk controleren duur een vijftal minuten en de kans dat de banden leeglopen of zelfs volledig kapotgaan is erg klein. Bestuurders kunnen aan een tankstation zelf de bandendruk meten met een speciale pomp die op het ventiel van de band wordt aangesloten. Met de sensibiliseringscampagne die vanaf volgende week start, wil het BIVV Belgische bestuurders wijzen op de mogelijkheid en het belang de bandendruk maandelijks te controleren en ze op die manier een nieuwe gewoonte aanleren.
Belang van goede bandendruk
De bandenspanning van een wagen is erg belangrijk voor de veiligheid van de inzittenden en voor de portefeuille van de eigenaar van de wagen. Zo zou een goede bandendruk zorgen voor minder brandstofverbruik en slijten de banden minder snel af, waardoor ze minder snel aan vervanging toe zijn. Bij een te lage bandenspanning heeft de band een groter contactvlak met de weg. Daardoor heeft de auto wel meer grip op de baan, maar er ontstaat ook meer wrijving, waardoor de band vervormd kan worden en niet meer op de velg past. In het omgekeerde geval, wanneer de bandenspanning te hoog is, heeft de band net een kleiner contactvlak met de weg, waardoor de wagen ook minder grip heeft op de weg. Met een te hoge bandenspanning lopen bestuurders bovendien het risico op een klapband.
Meer weten over bandendruk en andere automobiele zaken? Volg Ikwilvanmijnautoaf.be op sociale netwerken.