Benzineprijzen tweemaal gestegen op twee weken
De benzineprijzen in België zijn de voorbije maand op twee weken twee keer gestegen. Voor een liter Euro 95 betaal je tegenwoordig maximaal 1,639 euro per liter, voor een liter Euro 98 maximaal 1,683 euro per liter. Daardoor wordt tanken in België duurder dan in haar buurlanden.
De eerste prijsstijging kwam er eind augustus. Op 28 augustus steeg de benzineprijs voor Euro 95 met 1,4 cent per liter tot 1,629 euro en voor Euro 98 met 1,5 cent per liter tot 1,678 euro. Twee weken later, op 10 september, ondergingen Euro 95 en Euro 98 opnieuw een prijsstijging. Voor een liter Euro 95 betaal je 1 cent meer, voor een liter 98 0,5 cent. Sindsdien zijn de benzineprijzen stabiel gebleven en er zijn voorlopig geen nieuwe prijsstijgingen aangekondigd.
Enkel Nederland duurder
Door die prijsstijgingen liggen de benzineprijzen in België een stuk hoger dan in haar buurlanden. In Duitsland, Frankrijk en Luxemburg kan je tot 19 cent per liter goedkoper tanken dan in België. Enkel in Nederland liggen de prijzen hoger dan in België. De Nederlanders betalen voor Euro 95 en Euro 98 respectievelijk 19 cent en 20 cent per liter meer dan de Belgen. Daardoor is het voor veel Nederlanders in de grensstreken interessanter om de grens over te steken om in België te komen tanken.
Goedkoop tanken
De genoemde brandstofprijzen zijn officiële maximumprijzen opgelegd door de overheid. Dat betekent dat een tankstation ook een lagere prijs mag vragen voor benzine dan de maximumprijzen. Wie de benzineprijzen van verschillende tankstations in een regio vergelijkt, zal merken dat je al snel 15 cent per liter kan uitsparen. Bestuurders die goedkoper hopen te tanken, vermijden best de benzinestations langs de autostrades. De prijzen daar leunen immers dichter aan bij de officiële maximumprijs.
Prijs diesel daalt
Bestuurders met een auto op diesel hebben meer geluk. De benzineprijzen mogen dan wel gestegen zijn, de prijs voor diesel is licht gedaald met 0,8 cent per liter. Nu betaal je nog maximaal 1,428 euro per liter. Met die prijsdaling is diesel tanken in België nog steeds duurder dan in de buurlanden Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Nederlanders betalen dan weer wel 6 cent meer dan de Belgen. Er zijn geruchten dat de prijs van diesel opgetrokken zou worden tot de prijs van benzine. Dat zou een stijging van ongeveer 20 cent per liter diesel betekenen. Die geruchten lijken in te gaan tegen de recent doorgevoerde prijsdaling. Concrete plannen voor een eventuele prijsstijging voor diesel zijn er ook nog niet.
Gevolgen prijsstijgingen
Stijgende brandstofprijzen kunnen over het algemeen rekenen op heel wat ongenoegen van de bevolking. Niet alleen voor de Belgische bevolking zijn de prijsstijgingen een opdoffer, ook voor de Nederlanders die in de grensgebieden wonen en de grens oversteken om in België goedkoper te komen tanken, verliezen hun prijsvoordeel. Ongeveer drie op vier van de klanten van tankstations aan de grens met Nederland zijn Nederlanders. Als de benzineprijzen blijven stijgen, bestaat de kans dat die tankstations een groot deel van hun Nederlandse klantenbestand verliezen, doordat het niet langer voordelig is om de auto vol te tanken in België. Door de hogere benzineprijzen zullen bestuurders hun auto waarschijnlijk ook vaker aan de kant laten staan en op zoek gaan naar goedkopere alternatieven, zoals het openbaar vervoer of de fiets. Sommige bestuurders zullen er misschien zelfs toe gebracht worden hun auto weg te doen.