Milieuzones in België: De belangrijkste informatie op een rijtje

Het is inmiddels zover. Op 1 februari 2017 werd Antwerpen de eerste Belgische stad met een LEZ (Lage Emissie Zone), en andere steden als Brussel, Gent en Mechelen blijven niet ver achter.Maar wat betekent dit nu concreet voor u?Verschillende milieuzones

Met oog op het verbeteren van de luchtkwaliteit heeft de Europese Unie besloten om hiervoor bepaalde normen op te stellen. Omdat het vaak voorkomt dat bepaalde grootsteden niet voldoen aan deze voorwaarden of normen, heeft de Belgische overheid besloten om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Hierbij was de eerste stap om in Antwerpen een milieuzone in te stellen. Dit omvat het gebied binnen de Ring R1, tussen de E17, de Park-en-Ride Linkeroever en het Sint-Annabos. (zie afbeelding). Dit heeft natuurlijk een positief gevolg voor de kwaliteit van onze lucht. In de korte tijd dat deze zone werd ingesteld, werd al reeds een drastische verbetering gezien.


Wil u weten of uw auto Antwerpen nog binnen mag? Dan kan u terecht op de volgende link: https://lez.antwerpen.be Het is inmiddels ook al bekend gemaakt dat dit jaar in Brussel hiervan de opvolger is. De meest vervuilende auto’s (Euro 0 en Euro 1), zullen de stad niet meer in mogen. Naarmate de jaren vorderen, zal deze grens verschoven worden tot Euro 5 in 2025.

Overzicht welke auto’s wat?

Er wordt natuurlijk een onderscheid gemaakt tussen benzine- en dieselwagens. Hieronder kan u een overzicht terugvinden van de verschillende soort wagens die de stad Antwerpen wél of niet meer in mogen.

Boetes

Door gebruik van slimme camera’s wordt er streng gecontroleerd op de voertuigen die binnen de emissiezone van Antwerpen rijden. Gezien de stevige boetes (te beginnen met €125,-), is het aangeraden om van tevoren te kijken naar andere mogelijkheden. Sommige voertuigen kunnen bijvoorbeeld tegen betaling toch de stad binnen rijden (‘toelating tegen betaling’), of er kan een LEZ-dagpas aangekocht worden. De laatste mogelijkheid kan wel maar 8 keer per jaar aangevraagd en gebruikt worden. Als laatste kan u eventueel ook gebruik maken van de P+R parkeerplaatsen. U kan de auto hier parkeren, en met het openbaar vervoer naar het centrum reizen. Emissiezones worden wel steeds ruim van tevoren aangegeven met een verkeersbord. Daarbij staat ook een laatste uitwijkmogelijkheid op aangeduid. In Brussel wordt momenteel nog een overgangsperiode gehanteerd. Tot 1 oktober 2018 worden er nog waarschuwingen gegeven. Hierna zullen overtredingen beboet worden.

Wat nu?

Veel automobilsten staan nu voor de volgende keuze: Blijven betalen om Antwerpen (en binnenkort andere steden) binnen te rijden, of op zoek gaan naar een andere wagen. Ikwilvanmijnautoaf.be helpt u bij het verkopen van uw wagen. Meld uw auto gratis en vrijblijvend aan, en onze medewerkers gaan met uw wagen aan de slag. Dan kan u met een gerust hart op zoek naar een (milieuvriendelijkere) wagen!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands