Gepersonaliseerde nummerplaat is “in”
Vorig jaar werden de regels voor een gepersonaliseerde nummerplaat sterk versoepeld. Dat motiveerde heel wat Belgische autobestuurders om een nieuwe plaat aan te vragen: op een jaar tijd vroegen meer dan 7.000 Belgen een gepersonaliseerde nummerplaat aan, wat de staat meer dan 7 miljoen euro heeft opgebracht.
De gepersonaliseerde nummerplaat bestaat al een tijdje, maar de mogelijkheden waren beperkt. De plaat begon namelijk automatisch met een 9 gevolgd door 3 letters en 3 cijfers. De gepersonaliseerde kentekenplaat volgde zo de structuur van gewone nummerplaten. Sinds 31 maart 2014 zijn de regels rond gepersonaliseerde kentekenplaten sterk versoepeld. Daardoor zijn de gepersonaliseerde kentekens plots erg populair geworden: op een jaar tijd vroegen al meer dan 7.000 Belgen een gepersonaliseerde nummerplaat aan. 7.800 andere bestuurders reserveerden er een.
7 miljoen voor de staat
Bestuurders die met een originele nummerplaat willen rondrijden, moeten daarvoor wel diep in hun buidel tasten. Een gewone kentekenplaat kost 30 euro. Een auto heeft echter twee nummerplaten nodig, dus bij die 30 euro moet ook nog de reproductiekost gerekend worden voor de tweede plaat. Voor 50 à 60 euro kunt u in orde zijn met uw kentekenplaten. De kosten voor een gepersonaliseerde nummerplaat liggen een stuk hoger. Daarvoor moet u 1.000 euro ophoesten, reproductiekost niet inbegrepen. Dat hoge prijskaartje lijkt Belgische bestuurders echter niet af te schrikken. 7.000 aangevraagde kentekenplaten, dat is 7 miljoen euro inkomsten voor de staat op een jaar tijd. De 7.800 gereserveerde platen zouden nog eens voor 7,8 miljoen extra inkomsten zorgen.
Onbeperkte mogelijkheden
In 2010 werden de Europese nummerplaten ingevoerd. Ook gepersonaliseerde nummerplaten moesten zich aan die Europese structuur houden, waardoor elke gepersonaliseerde nummerplaat met een 9 begon. In 2010 steeg ook de prijs van zo’n originele kentekenplaat van 620 euro naar 1.000 euro. Daardoor daalden die kentekenplaten sterk in populariteit. Het aantal aanvragen daalde op een jaar tijd met 27%. Om de gepersonaliseerde platen weer wat interessanter te maken, werden een jaar geleden de regels versoepeld. De prijs bleef wel hetzelfde, maar de bijna onbeperkte mogelijkheden zijn voldoende om duizenden bestuurders enthousiast te maken. De versoepeling van de regels leidde tot heel wat leuke combinaties:
Waar moeten bestuurders die een gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen rekening mee houden? De kentekenplaat moet minstens 1 teken hebben en kan er maximaal 8 hebben. Een plaat moet uit minstens 1 letter bestaan. Een volledige cijfercombinatie is dus niet toegestaan. Racistische of kwetsende combinaties zijn ook niet toegestaan. Sommige lettercombinaties zijn ook voorbehouden voor speciale diensten. Een nummerplaat beginnend met TX, bijvoorbeeld, is voorbehouden voor taxi’s, terwijl CD voor diplomaten geldt. Ook dergelijke combinaties mogen niet aangevraagd worden voor gepersonaliseerde kentekenplaten. Voor u een gepersonaliseerde nummerplaat aanvraagt, is het dus aangeraden de website van de DIV te consulteren om de beperkingen door te nemen.
Gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen
Om een gepersonaliseerde nummerplaat aan te vragen, moet u eerst contact opnemen met het DIV om na te vragen of de gewenste combinatie toegestaan is en of die combinatie nog beschikbaar is. Daarna vult u het reservatieformulier in en gaat u met dat formulier naar een DIV-kantoor. Het bedrag van de nummerplaat hoeft niet meteen betaald te worden. U krijgt een overschrijvingsformulier toegestuurd waarmee u de betaling kan regelen. Als alles in orde is, kunt u uw auto (her)inschrijven en uw gepersonaliseerde nummerplaat gebruiken. De gepersonaliseerde nummerplaat kan geplaatst worden op uw huidige auto door uw wagen her in te schrijven of op een nieuwe auto. Uw 2dehandsauto verkoopt u gemakkelijk online.