Persoonlijke nummerplaat goed voor staatskas
De nummerplaat van de auto personaliseren? Sinds 31 maart loopt het storm bij de Dienst Inschrijving Voertuigen.
We lopen niet warm voor de elektrische auto of plug-in hybrides, maar voor een persoonlijke nummerplaat staan we massaal in de rij. De regels voor persoonlijke nummerplaten zijn in België per 31 maart aanzienlijk versoepeld dat nu leidt tot een run op dergelijke nummerplaten.
Nummerplaten België
Een nummerplaat is een identificatiemiddel voor voertuigen. Na de invoering van de Europese nummerplaten wordt robijnrood gebruikt in plaats van rood. De combinatie kan bestaan uit letters en cijfers, zoals: 1 letter en 4 cijfers, 2 letters en 3 cijfers of 3 letters en 3 cijfers. Vanaf 31 maart 2014 is het mogelijk om een persoonlijke nummerplaat aan te vragen, waardoor er plotseling heel veel ruimte is voor creativiteit. Tot begin deze maand moest elk persoonlijk kenteken beginnen met een 9, maar nu is in principe elke combinatie mogelijk. Voortaan begint wel elke gepersonaliseerde kentekenplaat met een reliëfstempel van de DIV, maar je mag zelf de resterende acht vrije plaatsen invullen. Beledigende of racistische teksten worden niet geaccepteerd.
Verboden combinaties
De acht vrije plaatsen moeten nog wel aan enkele eisen voldoen. Zo mag geen enkele gepersonaliseerde combinatie bestaan uit enkel cijfers. Dit geldt niet voor bepaalde voertuigen die reeds ingeschreven werden voor 1 januari 1954. De combinatie moet altijd minstens 1 letter bevatten. Daarnaast mogen bepaalde combinaties op een gepersonaliseerde nummerplaat niet om verwarring met bijvoorbeeld diplomatiek personeel, tijdelijke kentekenplaten en Belgische militairen te voorkomen.
Duizend euro voor de staatskas
Dankzij de versoepeling van de regels voor persoonlijke nummerplaten rijden er inmiddels al een 'B-2-B' en een 'JUL1E' over het Belgische wegennetwerk. Je moet trouwens wel wat voor een persoonlijke nummerplaat over hebben: het kost namelijk duizend euro. Ondanks het kostenplaatje zijn er inmiddels al een kleine duizend aanvragen gedaan. Dat is lucratief voor de staatskas, want elke aanvraag kost duizend euro,- waarmee de totale opbrengst inmiddels al rond de één miljoen euro is opgelopen. In voorafgaande jaren werden jaarlijks ongeveer 5.000 persoonlijke nummerplaten afgegeven.
Auto verkopen
Als je een persoonlijke nummerplaat aanvraagt van duizend euro, dan wil je misschien ook wel een mooie auto die bij je nieuwe combinatie past. Over het verkopen van je wagen hoef je je geen zorgen te maken, deze kan al binnen 1 dag verkocht zijn als je je wagen voor verkoop aanmeld op Ikwilvanmijnautoaf.be. Je hoeft hier alleen maar de autogegevens online in te vullen en je auto wordt direct op waarde geschat, waarna er een potentiële koper wordt gezocht. Dit doen de automakelaars allemaal voor je. Je ontvangt binnen 1 dag een hoog bod teruggekoppeld. Je kunt dit bod accepteren of weigeren. Ga je akkoord met het bod, dan ontvang je bij de overdracht direct het afgesproken bedrag. Vergeet niet je nummerplaat van je wagen te halen.