Private lease: voor- en nadelen
Een auto kopen is tegenwoordig geen must meer om u vrij te kunnen verpaatsen. Dankzij alternatieven, zoals autodelen en private lease, hoeft u geen eigenaar te zijn van een auto om te genieten van de voordelen ervan. In dit artikel gaan we het hebben over private lease.
U heeft ongetwijfeld al gehoord van leasing door bedrijven: heel wat bedrijven die bedrijfsauto’s in het loonpakket hebben opgenomen, kiezen ervoor die wagens te huren (of te ‘leasen’) in plaats van ze aan te kopen. Die leasing is niet alleen voor bedrijven weggelegd. Ook particulieren kunnen een auto leasen. Met private lease geniet u van de voordelen van een eigen wagen, zonder de (financiële) ongemakken die daaraan verbonden zijn.
De voordelen van private lease op een rijtje
Bij een private lease blijft de leasemaatschappij de eigenaar van de wagen en huurt u de wagen voor een vast bedrag van enkele honderden euro’s per maand. Het grootste voordeel van private lease is de financiële duidelijkheid. In dat bedrag zit namelijk alles inbegrepen: de wagen, het onderhoud, eventuele herstellingen, de inschrijving en belastingen, bijstand en in veel gevallen ook de bandenset (zomer/winter). Naast dat vaste maandbedrag betaalt u enkel nog de brandstof. Snelheidsduivels, opgelet! De leasemaatschappij blijft dan wel de eigenaar van de auto, maar eventuele boetes zijn wel voor uw rekening!
Doordat u de wagen huurt voor een vast bedrag per maand, moet u geen lening aangaan en kan u uw spaarrekening met rust laten.
Een auto kopen is definitief, een auto huren is tijdelijk. De duur van het contract kun u zelf bepalen, maar varieert vaak van 36 tot 60 maanden. Een bijkomend voordeel van private lease is dus dat u regelmatig van auto kan veranderen en dat u op die manier altijd kan genieten van de nieuwste opties op vlak van technologie en veiligheid. U hoeft ook geen definitieve keuze te maken op vlak van brandstof. Elektrisch, hybride of diesel? U kiest in functie van wat u op het moment van de aankoop nodig heeft.
Wat voor veel automobilisten ook een voordeel is van private lease, is dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de verkoopwaarde van de auto. U hoeft aan het einde van het contract niet meer te doen dan de auto in te leveren. De herverkoopwaarde is een zorg voor de leasemaatschappij!
De nadelen van private lease
Private lease heeft een aantal niet te miskennen voordelen. Maar zoals bij alles, zijn er ook hier wat nadelen aan verbonden.
In het leasecontract wordt niet enkel de duur van de huur vastgelegd, maar ook het aantal kilometers dat u er jaarlijks mee mag afleggen. Dat aantal, dat vaak niet hoger ligt dan 30.000 km per jaar, mag niet overschreden worden. Heeft u toch meer gereden dan toegestaan? Dan betaalt u een vergoeding of stijgt de maandprijs die u voor de wagen betaalt. Private lease is daardoor niet de beste optie voor wie erg veel kilometers doet op jaarbasis.
Bij inlevering aan het einde van het contract, moet de auto in (heel) goede staat verkeren. Eventuele schade zal namelijk op uw kosten worden hersteld.
In tegenstelling tot corporate lease – waarbij een bedrijf een auto huurt als bedrijfswagen voor een medewerker – is het bij private lease niet mogelijk om de wagen aan het einde van het leasecontract te kopen. Als u graag trouw bent aan uw wagen en liever niet te vaak verandert, kan het verstandiger zijn om onmiddellijk voor een aankoop te kiezen in plaats van de private lease-formule die voor maximaal vijf jaar geldig zal zijn. Voor u een leasecontract aangaat, kan u dus best eens kritisch naar uw situatie kijken om te bepalen welke optie voor u op termijn werkelijk het interessantste zal zijn. Bij de aankoop van een wagen heeft u bovendien ook de mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs. Bij private lease is dat niet het geval, al worden er wel eens promotiecampagnes georganiseerd door leasemaatschappijen waardoor u een mooie slag kan slaan.
Heeft u gekozen voor private lease, maar wilt u toch eerder van auto veranderen? Misschien een van de grootste nadelen van private lease is dat het niet mogelijk is om het leasecontract voor de einddatum stop te zetten. Dat geldt namelijk als contractbreuk en dat gaat gepaard met een opzegvergoeding. Die wordt berekend op de resterende looptijd van het contract. Onvoorziene omstandigheden, zoals ontslag of overlijden, kunnen daarop een uitzondering vormen. Ook dat staat dan in het contract vermeld.
Private lease… of niet?
Die keuze kunnen we niet voor u maken. We kunnen u wel aanraden om offertes op te vragen voor de aankoop van een auto en die te vergelijken met de leasingtarieven. Tel bij de aankoopprijs van de offerte nog de verschillende extra kosten, zoals de verzekering, inschrijving, belastingen, het onderhoud, de winterbanden, … en deel dat bedrag door 12. Op die manier kan u het private lease-voorstel vergelijken met de aankoop van de auto.
Het financiële luik is natuurlijk niet het enige waar u rekening mee moet houden. Hoelang wilt u met de wagen rijden? Wisselt u graag regelmatig van wagen of kent u uw auto liever door en door? Houdt u van de nieuwste snufjes? Hoeveel kilometers doet u per jaar? Al die factoren hebben een invloed op uw keuze voor private lease.