Wat is een Car-Pass?
Ga je een tweedehands auto kopen of verkopen? Dan kom je gegarandeerd in aanraking met de term ‘Car-Pass’. Maar wat is dat document precies, waarom is het zo belangrijk en hoe kom je eraan?
Car-Pass, hoe zit het precies?
Laten we beginnen bij het begin: wat is een Car-Pass precies? Een Car-Pass is een document dat de kilometerstanden van een auto bevat. Telkens wanneer je, bijvoorbeeld, je auto laat onderhouden, nieuwe banden laat zetten of naar de autokeuring gaat, wordt de kilometerstand van je wagen doorgegeven aan Car-Pass. De kilometerstand wordt gelinkt aan het chassisnummer van de wagen en opgeslagen in een databank. Op die manier geeft de Car-Pass een volledig waarheidsgetrouw beeld van de kilometerhistoriek van het voertuig. Er kan dus met andere woorden niet gefraudeerd worden door de kilometerstand terug te draaien.
Tegenwoordig zijn er veel meer gegevens terug te vinden op de Car-Pass dan enkel een gedetailleerde kilometerhistoriek. Zo staat er, indien van toepassing/gekend, ook het volgende op vermeld:
- de Euronorm van het voertuig;
- de officiële cijfers met betrekking tot de CO2-uitstoot;
- de melding dat een voertuig een keuring na ongeval moet ondergaan voor het weer in het verkeer kan worden gebracht;
- eventuele terugroepacties van de constructeur, bijvoorbeeld in geval van een constructiefout die de veiligheid van de inzittenden in het gedrang brengt.
Is het verplicht?
In België is een Car-Pass verplicht voor elke verkoop van een tweedehandsauto of een lichte bestelwagen die in België is ingeschreven. Als de verkoper geen Car-Pass kan voorleggen, heeft de koper het recht om de verkoop te ontbinden. Dat geldt voor de verkoop van een professional aan een particulier, maar ook voor de verkoop tussen particulieren. Wanneer je je auto als particulier aan een dealer verkoopt, ben je niet verplicht een Car-Pass af te leveren.
Wanneer je in het buitenland een tweedehands voertuig aan- of verkoopt, zal je geen Car-Pass aangeboden krijgen of moeten voorleggen. De kilometergegevens van voertuigen worden namelijk niet internationaal uitgewisseld. Op die regel zijn wel twee uitzonderingen: tussen Car-Pass en het Nederlandse RDW is er wel een uitwisseling en ook fabrikanten moeten de kilometerstanden in hun databank delen met Car-Pass als ze buitenlandse wagens naar België brengen.
Dat betekent dus dat je wel een Car-Pass ontvangt als je in Nederland een tweedehandsauto koopt. Als je een tweedehands voertuig koopt in een ander land, bijvoorbeeld van een particulier, dan zal er pas een Car-Pass gecreëerd worden wanneer de auto in België is ingeschreven. Naast de datum van eerste inschrijving zal er dan ook een datum van eerste inschrijving in België vermeld worden. Vanaf dan zullen de kilometerstanden bijgehouden worden.
Wat is het nut van een Car-Pass?
We weten nu wat een Car-Pass is en dat het verplicht is voor wagens die in België zijn ingeschreven. Maar waarom is zo’n Car-Pass nu eigenlijk nodig? Door al de informatie die op de Car-Pass verzameld staat, heb je een veel beter beeld op het verleden van een tweedehandsauto en kan je als koper zeker zijn dat je een goede deal doet. Hoe meer kilometerstanden er geregistreerd staan, hoe meer inzicht je krijgt in het “vorige leven” van de wagen. Het is voor de verkoper ook niet meer mogelijk om bepaalde informatie achter te houden. Stel dat hij een zwaar ongeval heeft gehad met de wagen, maar geen voldoende herstelling heeft laten uitvoeren, dan ben jij daar als potentiële koper dankzij de Car-Pass onmiddellijk van op de hoogte. Op de Car-Pass staat in dat geval namelijk vermeld dat de keuring na ongeval niet heeft plaatsgevonden, waardoor jij je vragen kan stellen over de betrouwbaarheid van de verkoper en nog van de aankoop kan afzien. Of stel dat een bepaald automodel omwille van een constructiefout teruggeroepen werd door de constructeur, maar de verkoper is daar niet op ingegaan. Daar wil je liefst wel van op de hoogte zijn voor je het voertuig koopt. Ook dat staat vermeld op de Car-Pass.
Waar haal je een Car-Pass?
De Car-Pass krijg je bij de autokeuring. Wanneer je je auto verkoopt, moet je een tweedehandskeuring, ook wel keuring voor verkoop genoemd, laten uitvoeren. Tijdens die keuring kan je vragen naar je Car-Pass. Het document wordt op speciaal papier geprint om fraude tegen te gaan. Voor het document betaal je € 8,80, tenzij er minder dan 4 kilometerstanden bekend zijn. In dat geval krijg je de Car-Pass gratis.
De Car-Pass is twee maanden geldig. Het is dus niet nodig een nieuwe Car-Pass aan te vragen wanneer je er eentje hebt die nog geen twee maanden oud is.
Kunnen er fouten op de Car-Pass staan?
Er wordt heel wat moeite gedaan om fouten te vermijden, maar het kan altijd voorkomen dat er iets misgaat. Een tikfout is snel gemaakt! In zo’n geval is het natuurlijk belangrijk om de fout recht te zetten. Daarvoor kan je terecht op de website van Car-Pass. De verbetering is gratis, maar je moet wel de nodige bewijzen aanleveren om aan te tonen dat de informatie op je Car-Pass fout is. Facturen van herstellingen en onderhoud waarop de kilometerstand wordt vermeld, zijn bijvoorbeeld een goed bewijs.