Help, wildschade!

Nu het weer herfst is, kijken veel mensen al uit naar een uitstapje richting de Ardennen. Opgepast! In de bossen leven dieren, en die steken niet voorzichtig over. Wildschade is dan ook niet uitzonderlijk. Hoe vermijd je dat je per ongeluk een hert, everzwijn of ander dier aanrijdt? Wij geven tips.


Voorkomen is beter dan genezen

Het is een cliché, maar voorkomen is écht beter dan genezen. Let daarom extra goed op de verkeersborden, zeker bij verkeersbord A27 moet je oppassen: dit bord signaleert dat er regelmatig groot wild passeert. Pas je snelheid dus zeker aan als je dit bord tegenkomt en hou ook de wegbermen in de gaten.

In de Ardennen en andere bosrijke omgevingen zijn er ook veel ‘kronkelwegen’ met scherpe bochten die de zichtbaarheid sterk reduceren. Ook hier pas je je snelheid best aan, een dier raken in een snelle bocht is levensgevaarlijk – zowel voor mens als dier. ’s Nachts gebruik je best de snelwegen. Als je toch op kleinere wegen moet rijden, kan je op verlaten wegen eventueel je grootlichten aanzetten zodat je beter (en vooral verder) ziet. Dat geeft je ook meer tijd om te reageren op wild dat onverwachts oversteekt. Dim je lichten echter onmiddellijk als je een dier tegenkomt, anders verblind je het dier en kan het geen vluchtweg meer vinden.

Tot slot, hou er rekening mee dat wilde dieren zich erg onvoorspelbaar kunnen gedragen. Vaak blijft het ook niet bij één dier dat oversteekt: ze bewegen zich dikwijls voort in groepjes.


Toch een ongeluk, wat nu?

Kijk eerst of het dier nog leeft. Indien ja, bedek dan eerst zijn ogen met een deken, dit zorgt ervoor dat het dier rustiger wordt. Vervolgens bel je de hulpdiensten: de politie zal een PV komen opstellen en ondertussen wordt het dichtstbijzijnde dierenopvangcentrum verwittigd. Indien het dier niet meer zou leven, volg je nog steeds dezelfde procedure aangezien dergelijke centra ook dikwijls verantwoordelijk zijn voor het ophalen van het kadaver.

Ondertussen neem je de typische voorzorgen die bij elk ongeluk gelden: zet je driehoek en zorg ervoor dat jij en je auto duidelijk zichtbaar zijn voor andere bestuurders. Breng jezelf in veiligheid door aan de kant te gaan staan en vergeet je fluovest niet aan te trekken voor extra zichtbaarheid.


Ben ik verzekerd?

Als je een omnium-verzekering hebt, is er geen probleem. Alle wildschade wordt dan door de verzekering gedekt. De verzekering zal waarschijnlijk vragen naar bewijsstukken, je maakt dus best enkele foto’s van de schade. Eventuele getuigen zijn ook nuttig, zij kunnen meer uitleg geven zodat de verzekering een goed beeld krijgt van de situatie.

Zonder omnium is het complexer, je kan best direct contact opnemen met je verzekering om te vragen of ze in een dergelijk geval tussenkomen. Als de verzekering weigert de kosten te dekken, kan je een aanvraag indienen bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds voor een vergoeding. Bij een dergelijke aanvraag moet je kunnen bewijzen dat het een ongeluk was dat niet te voorkomen was, er moet dus sprake zijn van overmacht.

Heb jij al dit al ooit meegemaakt? Hoe reageerde je toen? Laat het ons zeker weten in de reacties. We wensen jullie allemaal een veilige tocht naar de Ardennen toe, en een hele fijne vakantie!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands