Winterbanden kennen nog geen rush
Door het zachte herfstweer zijn Belgen nog niet bezig met de aankoop en montage van winterbanden. Bandencentrales maken dus een rustige periode door, maar als het plots kouder zou worden, bestaat de kans dat autobestuurders langer zullen moeten wachten op hun winterbanden door een plotse stijging in de vraag.
De uitblijvende interesse in winterbanden dit jaar is te wijten aan het zonnige en zachte herfstweer. Mensen zijn niet geneigd speciale banden voor de winter aan te schaffen en op te leggen als er geen stevige vrieskou aan zit te komen. Bovendien zijn nog veel autobestuurders ervan overtuigd dat winterbanden alleen nuttig zijn als er sneeuw of ijs op de rijbaan ligt. Daarbij vergeten ze vaak dat die banden ook zorgen voor meer veiligheid bij regenweer.
7 graden
Winterbanden zorgen voor meer veiligheid in het verkeer bij koude temperaturen en bij winterse weeromstandigheden, zoals sneeuw en ijs op het wegdek. Sneeuw of ijs zijn geen noodzakelijke voorwaarden om winterbanden op te leggen. Zo blijkt dat winterbanden bij koudere temperaturen onder 7 graden al te verkiezen zijn boven zomerbanden. Het rubber van winterbanden is namelijk beter bestand tegen die koudere temperaturen en winterbanden geven meer grip op de weg. Bovendien is het met winterbanden gemakkelijker te starten vanuit stilstand.
Winterbanden niet verplicht
In België is het gebruik van andere banden in de winter niet verplicht. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) heeft wel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de banden toch te verplichten in België, maar uit het onderzoek is gebleken dat de verplichting van winterbanden geen grote positieve effecten zal hebben. Winterbanden zorgen wel voor meer veiligheid bij koudere temperaturen, maar ze zijn pas echt nuttig bij extreem winterweer. Het aantal ongevallen zou ook niet dalen door winterbanden te verplichten. Volgens het BIVV zouden de meeste ongevallen zich namelijk voordoen op een droog wegdek. Bovendien zijn er bij winterweer meer factoren om rekening mee te houden dan enkel de banden.
Skivakantie
Wie op skivakantie vertrekt, doet er wel goed aan winterbanden op te leggen. Niet alleen uit veiligheidsoverwegingen, maar ook omdat het in sommige landen wél verplicht is winterbanden op te leggen. In Oostenrijk, Frankrijk en Italië, waar jaarlijks veel toeristen hun skivakantie boeken, zijn winterbanden verplicht in bepaalde weersomstandigheden of op specifieke wegen. Zelfs als het niet verplicht is, is het sterk aangeraden winterbanden op te leggen voor je op vakantie vertrekt.
Geen vierseizoenenbanden
In plaats van winterbanden kiezen sommige bestuurders voor vierseizoenenbanden. Die zijn in principe het hele jaar door, zomer en winter, bruikbaar. De banden zouden de voordelen van winter- en zomerbanden combineren. Toch wordt het gebruik van de combinatiebanden afgeraden, omdat ze slechter scoren dan winter- en zomerbanden apart. De meeste vierseizoenenbanden doen het niet goed op een nat wegdek en ook niet op een droog wegdek. Het is dus beter te investeren in een set winter- en zomerbanden. Winterbanden zijn voorlopig nog niet nodig in België, maar dat kan snel veranderen als het koud wordt. Wilt u op de hoogte blijven? Volg Ikwilvanmijnautoaf op social media.