Wintertijd, een ramp voor je auto?

Wintertijd. Sommigen kijken ernaar uit. Anderen schieten in een depressie bij de gedachte alleen al. Afgelopen weekend hebben we weer een uurtje langer kunnen slapen, maar wintertijd gaat ook gepaard met slecht nieuws: het aantal auto-inbraken stijgt. In de periode november-maart zijn dieven het actiever dan tijdens de rest van het jaar. Ikwilvanmijnautoaf zocht uit wat je kan doen om de kans op een auto-inbraak te verkleinen.


De winter is geen fijne periode voor je wagen. Pekel, bevroren leidingen, files en lege accu’s, iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Om het allemaal nog wat erger te maken, is ook de kans op een ingeslagen autoruit een stuk groter tijdens de wintermaanden. Een inbraak volledig voorkomen is niet altijd mogelijk, maar je kan wel stappen ondernemen om je auto minder interessant te maken voor inbrekers.


Auto-inbraak voorkomen

Accessoires van je auto en spullen die je achterlaat in de auto zijn voor dieven uiterst interessant en in veel gevallen gemakkelijk te stelen. Ze tikken eenvoudigweg je autoruit in of gebruiken elektronische apparatuur om je auto onopvallend open te breken en lopen daarna rustig met je spullen weg. Wat kan je doen om de kans op een auto-inbraak te verkleinen?

  1. Zet je auto op een goed verlichte en/of drukke plaats. Dieven worden actiever in de winter omdat ze door de langere nachten ongezien te werk kunnen gaan.
  2. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto. Laat ook geen sporen achter van eventuele waardevolle spullen. Als je een los navigatiesysteem hebt, verstop dan niet alleen het navigatiesysteem, maar ook de houder.
  3. Misschien wat moeilijker, maar neem, indien mogelijk, de hele radio uit de auto als je je auto ergens achterlaat. Verstop de radio in dat geval niet in de auto.
  4. Neem alle autopapieren en andere waardevolle documenten mee en laat het dashboardkastje openstaan.
  5. Als je een stationwagen hebt, dek de kofferruimte dan niet af, maar laat die zichtbaar open. Dieven zien zo dan meteen dat de wagen leeg is.

Bij een derde van de auto-inbraken wordt niets meegenomen. Die nutteloze inbraken kan je voorkomen door meteen duidelijk te maken dat er in je auto niets waardevols te rapen valt.


Toch slachtoffer geworden?

Merk je dat toch een van je ruiten is gesneuveld? Dan hebben dieven toch iets interessants gezien waar ze moeite voor wilden doen. Wat doe je in dat geval?

  • Zijn je bankkaart en gsm gestolen? Blokkeer dan onmiddellijk je kaart en nummer om erger te voorkomen.
  • Ben je je rijbewijs of identiteitskaart kwijt? Geef dat dan onmiddellijk aan bij de politie. Met het proces-verbaal dat de politie opstelt, kan je bij de gemeente een nieuw rijbewijs of een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
  • Doe altijd aangifte bij de politie, ook als je geen persoonlijke documenten kwijt bent. De kans dat je gestolen spullen teruggevonden worden is dan misschien wel klein, maar een aangifte geldt als bewijs voor de verzekering.
  • Bel je verzekeringsmaatschappij om de schade die je opgelopen hebt door de inbraak te vergoeden. Als je een mini of full omniumverzekering hebt, wordt die schade gedekt. Je kan echter geen beroep doen op je autoverzekering om gestolen spullen te vergoeden. Daarvoor moet je aankloppen bij je woningverzekering.
  • Stofzuig je auto als de ruit werd ingeslagen. Dat klinkt misschien vreemd, maar een autoruit breekt vaak in duizenden stukjes die zich in je hele auto kunnen verspreiden.

Een auto-inbraak, met of zonder diefstal van je spullen, is nooit fijn en kan veel ellende veroorzaken. Werd jouw auto al eens het slachtoffer van inbrekers? Welke spullen ben jij toen kwijtgeraakt of zijn ze zonder buit weer vertrokken?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands